SEO Nedir?
Influencer Marketing SEO Nedir? Merve Eren 30 Kasım 2023 Dijital ile alakalı az...
Merve Eren
28 Ocak 2025
Dijital ile alakalı az çok bir şeyler okuduysanız muhtemelen SEO terimini duymuşsunuzdur. Ancak SEO tam olarak nedir? Nerelerde kullanılır? Bu yazımızda bunlara değineceğiz.
SEO Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Yani, bir bireyin veya işletmenin Google veya Bing gibi arama motorları aracılığıyla daha fazla organik trafik elde etmek için kullandığı uygulamaların tamamını kapsamaktadır.
SEO’nun birden farklı şekilde yapılabilir ve sürekli olarak gelen güncellemelerle değişebilir.
SEO’nun tüm dalları ortak bir hedefi paylaşır: Bir kitleyle etkileşim kurmanıza yardımcı olmak.
Bugün itibariyle, SEO’da üç makro alan tanımlayabiliriz. Bunlar:
Anahtar kelimeler, SEO’nun yapı taşlarından bir tanesidir. Anahtar kelimeler, yazmakta olduğunuz konuyla ilgili, arama hacmine ve trendlere göre sıralanmış kelimeler veya kelime öbekleridir.
Bir konu trend olduğunda alakalı anahtar kelimeleri içeriğinize dahil edebilirsiniz. İyi bir anahtar kelime araştırması yapmayı bilmek, web sitenizdeki içeriğin görünür olmasına ve içeriğinizle hedefleyebileceğiniz yeni sektörler bulmanıza yardımcı olmaktadır.
Anahtar kelime araştırmasıyla ilgili her şeyi öğrendikten sonra, bulduğunuz anahtar kelimelerle SEO uyumlu intihalsiz içeriklerin yazılması gerekmektedir. Bu içerikler SEO kurallarına uygun olmalıdır. Bunlar:
için WebP gibi platformları kullanabilirsiniz.
Google, bağlantıları önemli bir sıralama faktörü olarak kullanır. Genel bir kural olarak, web sitenize bağlantı veren çok sayıda web sitesi varsa, arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer alma olasılığınız oldukça fazladır.
Öte yandan, dahili bağlantılar (alanınızın bir sayfasından diğerine olan bağlantılar), bir arama motorunun web sitenizdeki hangi sayfaların en önemli olduğuna karar vermesine yardımcı olmaktadır. Temel bağlantı stratejinizi geliştirmek için;
Ücretli reklamcılık, sosyal medya ve diğer çevrimiçi platformlar web sitelerine trafik oluşturabilirken, çevrimiçi trafiğin çoğu arama motorları tarafından yönlendirilir.
Organik arama sonuçları daha fazla dijital alanı kapsamakta ve arama yapanlar için daha güvenilir görünmektedir. Aynı zamanda ücretli reklamlardan çok daha fazla tıklama almaktadır.
Doğru anahtar kelimeler için sıralamayı hak eden sağlam bir içerik parçası sağlarsanız, trafiğiniz zaman içinde gittikçe artabilir. Fakat dijital pazarlamada sitenize trafik sağlayabilmek için sürekli olarak bir bütçe ihtiyacı vardır.
Sayfa içi SEO, web sitenizdeki bölümlerin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacak ve daha fazla arama motoru trafiği alacak şekilde optimize etme işlemidir.(Sayfa içeriğinin, başlık etiketlerinin, dahili bağlantıların ve güncellemeler buna dahildir)
Arama motorları, bir sayfanın kullanıcının arama amacıyla eşleşip eşleşmediğini kontrol etmek için anahtar kelimelere ve diğer sayfa içi SEO ipuçlarına bakar. Arama motoru, sayfanın kullanıcı için yararlı olacağına karar verirse, arama sonuçlarında daha üst sıralarda görüntülenecektir.
Site içi Seo hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Web sitenizin dış kaynaklardan aldığı her türlü tavsiye ve referans bağlantıları ile tanıtımlarını kapsar. Bunlar kısaca link oluşturulması, sosyal medya tanıtımları, site tanıtımları ve backlink çalışmaları site dışı arama motoru optimizasyonunun kapsamına girmektedir.
Site dışı arama yapılırken, web sitenizdeki içerik ve link çıkışları ile doğru orantılı olarak backlink alınması gerekmektedir. Bu sayede web siteniz ile site dışındaki paylaşımlarınız birbirleri ile uyumlu olurken, sitenizin arama motorlarında güvenli bir site olarak yer alır. Güvenli site olarak kabul gören siteniz arama motoru sıralamasında yukarılarda yer alır, bu sayede web sitenizin trafiği artmaktadır.
Site dışı SEO çalışmalarında, kopya içeriğe yer verilmemeli; içeriklerinözgün ve doğal olmasına dikkat edilmelidir. Site dışındaki paylaşımlarınız kaliteli domain ve mecralarda paylaşılsa da insanların yararına ve işine yarayan bilgiler içermediği sürece hiçbir fayda sağlamayacaklardır. Önemli olan popülerlik değil kalıcıktır. Arama motorları ziyaretçilerine doğru bilgiler sunmayı hedefler. Bu sebeple dış SEO çalışmaları; İlgili sektörle birebir alakalı, özgün ve faydalı olmalıdır.
Teknik SEO, web sitenizi arama motorları tarafından taranacak ve dizine eklenecek şekilde optimize etmeye verilen isimdir. Teknik SEO çalışması yaparak, web sitenizi arama motorlarına daha görünür hale getirir ve web sitenizi taramasına, yorumlamasına ve dizine eklemesine yardımcı olursunuz.
Yerel SEO; yerel listelerde belirli anahtar kelimeler için arama motorlarında daha üst sıralarda yer almanızı sağlayan bir dizi çalışmadır. Google’ın çalışma prensibi, kullanıcılara en faydalı sonuçları sağlamak için yerel arama sonuçlarını listelemektir.
Başlık etiketlerinin konuma göre olması
Başlık etiketi, arama motoru botları ve kullanıcıları için bir sayfayı tanımlayan bir HTML öğesidir. Google botlarının sizi bulabilmesi için başlık etiketinizden konum bilgisi de ekleyebilirsiniz. Bu, konum tabanlı aramalarda yakınınızdaki kişiler tarafından görülmenizi sağlar. İşletmenizin öne çıkmasını sağlamak için lokasyon bazlı anahtar kelime gruplarını kullanarak yerel aramalarda öne çıkın.
URL Düzenlemeleri
URL yapıları SEO çalışmaları için oldukça etkilidir. Web sayfanızın URL’leri kısa, etkili olmalı ve anahtar kelimeler içermelidir. Ayrıca, yerel SEO için yerel ifadeyi URL’ye eklemelisiniz.
Kullanıcılara Yönelik İçerik
Kullanıcılarınız için yapılan tüm çalışmalar Google tarafından olumlu olarak değerlendirilmektedir. İçerik oluştururken yerel SEO araştırması yapmalı, kullanıcı odaklı makaleler oluşturmalı ve hedef kitlenizin sorunlarına çözüm bulmalısınız.
Görsel Optimizasyon
Web sitenizin görsel arama sonuçlarındaki varlığı, yerel SEO optimizasyonunu destekler. Resimlerinize doğru alternatif metin ve açıklamalar eklemek, görsel arama sıralamalarınızı iyileştirmenize yardımcı olmaktadır. Ayrıca siteye eklenen görsellerin boyutlarına dikkat edilmesi gerekir. Görüntü optimizasyonu için geç yükleme ve tarayıcı önbelleğini kullanabilirsiniz.
Dahili Bağlantı Optimizasyonu
Web siteniz düzenli olmalıdır. Kullanıcı her zaman bu hedef hiyerarşi sistemini görecektir. Bu düzen, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve kullanıcıların emirler üzerinde işlem yapmasına olanak sağlamak için kullanılabilir. Bu hiyerarşi, iletişim formları, telefon numaraları, haritalar ve diğer yöntemlerle oluşturulabilir. Web sitenizdeki dahili bağlantılar, Google botlarının dikkatini çekerek kullanıcıların web sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlar.
Mobil Optimizasyon
Mobil optimizasyon, bugünlerde Google’ın en önem verdiği konulardan birisidir. Sayfalardaki resim ve metnin, mobilde bile sorunsuz çalışmasına önem vermektedir.
Yerel Kaynaklardan Yararlanma
Yerel hizmetler sunan yerel rehberler ile marka bilinirliğinizi arttırın. Güçlü yerel geri bağlantılar kazanmak, erişilebilirliğini ve arama motoru sonuçlarınızı artırır.
SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” veya “Arama Motoru Optimizasyonu” kelimelerinin kısaltmasıdır. SEO ile çalışmaya karar vermek, web sitenizi iyileştirebilecek ve size zaman kazandırabilecek önemli bir karardır, ancak aynı zamanda web sitenize ve itibarınıza zarar verme riski taşır.
Organik SEO, web sitenizi doğru anahtar kelimeler, benzersiz içerik ve iyi yerleştirilmiş geri bağlantılarla optimize etme görevine verilen SEO çalışmasıdır, böylece arama motoru sonuç sayfalarında organik olarak üst sıralarda yer alır.
Web sitenizdeki bir sayfaya eklenen içerik, o sayfada görüntülenen anahtar kelimeleri etkiler. Ancak, web sitenize diğer güvenilir web sitelerinden bağlantılar alabilirseniz, web sitenizin Google Arama’daki sıralamasını ve Google’daki güvenilirliğinizi artırabilirsiniz.
SEO çalışması aslında temel çalışmaları ve planlamayı içerir. İyi bir ön analizden sonra ilerleyen bir projenin başarılı olma olasılığı her zaman yüksektir. Anahtar kelime araştırması, rekabet analizi ve endüstri analizi bu ön analizlere örnektir.
Daha sonra yukarıda belirtildiği gibi Site içi, site dışı, yerel, teknik seo modelleri kullanılır.
İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde anlayacak, size özel çözümler üretecek ve aynı dilden konuştuğunuz bir şirket size en iyi gelecek şirkettir.Yanlış şirketle çalışmak para, zaman ve emek kaybı olabilir. En iyi SEO şirketini bulmak için case study çalışmalarına bakarak anlayabilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu adımları kısaca şunları içerir;
1.Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamak
Kullanıcıların herhangi bir platformda arama yaparak işletmenizi bulmasını istiyorsanız, arama motorlarının nasıl çalıştığının arkasındaki teknik süreçleri anlıyor ve görünürlüğünü etkileyen tüm doğru sinyalleri sağlamanız gerekmektedir.
Aramanın dört ayrı aşaması vardır:
Tarama: Arama motorları, bağlantıları izleyerek ve site haritalarını kullanarak web’deki sayfaları keşfetmek için tarayıcıları kullanır.
Oluşturma: Arama motorları, HTML, JavaScript ve CSS bilgilerini kullanarak sayfanın nasıl görüneceğini oluşturur.
Dizine Ekleme: Arama motorları, buldukları sayfaların içeriğini ve meta verilerini analiz eder ve bunları veritabanlarına ekler.
Sıralama: Algoritmalar, bir sayfanın alakalı olup olmadığını ve arama yapan kişi bir sorgu yazdığında görünecek kadar iyi kalitede olup olmadığını belirlemek için çeşitli sinyallere bakar.
Fakat atlamamanız gereken konu şu: Her platformun kendine özel bir yapısı vardır. Google için yaptığınız optimizasyonla Youtube için yaptığınız optimizasyon bir değildir.
2 .Araştırma
Kitle araştırması: Kitlenizi ve pazarınızı anlamak çok önemlidir. Kim bunlar (yani demografik ve psikografik bilgiler) Sorunlu noktalar neler? Hangi soruları var?
Anahtar kelime araştırması: Bu süreç, bu anahtar kelimeler için ne kadar talep ve rekabet olduğunu anlamak için insanların sayfanızda kullandıkları alakalı ve değerli arama terimlerini belirlemenize ve dahil etmenize yardımcı olur.
Rakip Analizi: Rakipleriniz ne yapıyor? Güçlü ve zayıf yönleri neler? Ne tür içerikler yayınlıyorlar?
Marka/İşletme/Müşteri Araştırması: Hedefleri nelerdir ve SEO bu hedeflere ulaşmalarına nasıl yardımcı olabilir?
Web Sitesi İncelemesi: Çeşitli SEO denetimleri, web sitesinin avantajlarını ve organik arama başarısını engelleyen sorunları ortaya çıkarabilir.
SERP Analitiği: Bu, belirli arama sorgularının arama amacını anlamamıza ve sıralamaya girme veya görünürlük kazanma olasılığı daha yüksek olan içerik oluşturmamıza yardımcı olur.
3.Planlama
Bir SEO stratejisi, uzun vadeli bir eylem planıdır. Hedefler belirlemeli ve onlara ulaşmak için planlar yapmalısınız.
SEO stratejinizi bir yol haritası olarak düşünün. İzlediğiniz yol zaman içinde değişebilir ve gelişebilir, ancak hedefleriniz net ve değişmez olmalıdır
4.Oluşturma ve uygulama
İlk 3 aşamayı tamamladığınızda sırada oluşturma ve uygulama kalıyor. Bunlar sırasıyla;
Yeni içerik oluşturma
Mevcut sayfalarda değişiklik veya geliştirme önermek veya uygulamak
Eski, modası geçmiş veya düşük kaliteli içeriğin kaldırılması
5.İzleme ve bakım
Web sitenizi sürekli olarak incelemek, bir şeylerin yolunda gidip gitmediğini belirlemek için düzenli aralıklara kontrol etmeniz gerekmektedir.
Önemli sayfalara giden trafiğin azalması, yavaş sayfalar, yanıt olmaması, dizine eklenmemesi, tüm sitenin çalışmaması, bozuk bağlantılar gibi sorunlarınızın olup olduğunu bilmeniz gerekir.
6.Performansı analiz etmek, değerlendirmek ve raporlamak
Ölçmezseniz SEO’yu geliştiremezsiniz. SEO hakkında veri odaklı kararlar almak için bu yöntemleri kullanın:
Web sitesi analitiği: Performans verilerini toplamak için araçları (en azından Google Analytics, Google Search Console, Bing Web Yöneticisi Araçları gibi ücretsiz araçlar) yükleyin ve kullanın.
Araçlar ve Platformlar: Birden çok araç sunan birçok “hepsi bir arada” platform (veya süit) vardır, ancak belirli görevlerin performansını izlemek için yalnızca belirli SEO araçlarını kullanmayı da seçebilirsiniz.
SEO uyumlu içerik; belirli anahtar kelimeleri içeren bilgilendirici, kullanışlı web sitesi içeriğidir. SEO uyumlu içeriğin amacı, makalelerinizi web siteniz için arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkarmaktır.
SEO Uzmanı, bir web sitesini analiz ederek arama motorları için optimize eden, kusurları tespit eden ve üst sıralarda yer almasına yol açan değişiklikler yapan kişilere verilen bir terimdir.
SEO uzmanları web siteleri ile çalışırken arama motorlarının kurallarına göre çalışmak zorundadırlar.
Kurumsal SEO Danışmanlığı, şirketin müşterisinin genel stratejisini planlamaktan, yürütmekten ve yönetmekten sorumludur. Genellikle aşağıdakiler gibi çeşitli görevleri kapsar:
Web pazarlaması, web analitiği, içerik stratejisi planlaması, bağlantı kurma ve anahtar kelime stratejisi.
Kurumsal SEO Danışmanlığı, tüm proje aşamalarının uygulanmasını ve tam yönetimini içerir. Bahsettiğimiz iş için SEO danışmanlığı, Google gibi arama motorlarından gelen web sitesi trafiğini önemli ölçüde arttırmayı amaçlar.
Anahtar kelime araştırması, sunulan en önemli hizmetlerden biridir. Arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak ve trafiğinizi artırmak için SEO danışmanlığı hizmeti sunan firmamız, en doğru anahtar kelimeleri sağlamak için kapsamlı araştırmalar yapar. Firmamız denetim ve analizini tamamlar tamamlamaz bir iyileştirme planı oluşturur. Bu bir tür yol haritasıdır, bu nedenle her zaman mevcut hedeflerinizi ve sıralamalarınızı görürsünüz. Bu durum, kolayca ileriyi görmenizi, gerekirse hızlı manevralar yapmanızı ve hedefinize tam hız koşmanızı sağlar.
Herhangi bir işletme gibi, dijital yolculuğunuzda da rekabet analizi ve eylem gerekmektedir. Bir SEO danışmanı, rakiplerinizin ne yaptığını, nerede durduğunu, trafiği ve daha birçok faktörü daha yakından inceleyerek ve buna göre planlama yaparak web siteniz için yardımcı olabilir.
Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelerini, içerik stratejisini ve en önemlisi backlink stratejisini kontrol eden SEO danışmanlarımız sayesinde işletmenizi güncel ve sıralamalarda üst sıralarda tutun.
Sonraki süreçte SEO danışmanımız, SEO çalışmanızda size yardımcı olacak, bağlantılarınızı iyileştirecek ve düzenlemelerin uygulanması için bir plan geliştirecektir.
Geri bildirimler, dönüşüm önerileri, içerik kontrolleri, backlinkler ve tüm referanslar SEO danışmanlarımız tarafından belirlenir ve uygulanır. Bu şekilde, web sitenizi sıralamanızı ve trafiğinizi etkileyen tehlikelerden korunursunuz.
Danışmanlık hizmetimiz, sonuçların değerlendirilmesi ve bunlara dayalı olarak yeni yol haritalarının oluşturulmasını da içerir.
SEO hizmeti her markanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden fiyatlar markaların ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir.
SEO eğitimi, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması ve ziyaretçi sayısının artması için gerekli olan arama motoru optimizasyonu ile ilgili bilgileri size öğreten bir eğitim programıdır. SEO eğitimi, web sitenizin içeriğini arama motorları tarafından belirlenen standartlarla nasıl eşleştireceğinizi içerir.
SEO eğitimini alabileceğiniz çeşitli online ve offline bulunmaktadır. Seviyenizi belirleyip size en uygun kursu bulabilirsiniz.
1.Sürdürülebilirlik
SEO, SEM’in aksine uzun vadede daha sürdürülebilir bir modeldir. SEO ile ne kadar çok trafik alabilirseniz, arama motorlarında o kadar uzun süre üst sıralarda kalabilirsiniz. SEM’de ise durum bütçe ile doğru orantılıdır. Ne kadar çok görüntüleme istiyorsanız, o kadar çok para harcamanız gerekir. SEO kurallarına göre oluşturulan sitelerin stabil hale gelmesi uzun zaman alır.
2.Zaman
Zaman SEO’da ilerler. Trafiğinizi artırmak için kurduğunuz web sitesi için içerik oluşturmanız ve web sitenizi güncel tutmanız gerekirken SEM kullandığınız bütçeye bağlı olarak saatler içinde reklamınız en üst sıralarda olabilir.
3.Maliyet
SEM, tıklama başı maliyete göre çalışır. Ortaya çıkan maliyet, reklamverene ve tıklama sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir.SEO, karşılaştırıldığında SEM’den çok daha uygun maliyetlidir. Web sitenize yapılan her tıklama için ödeme yapmanız gerekmez. SEO’ya para harcamadan web sitenize organik trafik çekebilirsiniz.
4.Tıklanma oranı
SEO ile organik arama sonuçları, sponsorlu sonuçlara göre daha fazla tıklama alma eğilimindedir. Kullanıcılar, reklamsız arama sonucunu reklamlı sayfadan daha güvenilir olarak algılamaktadır.
Google Analytics 4 Merve Eren 30 Kasım 2023 Google Analytics 4 Google’ın 2020’de...
Bilgilenin, İlham Alın: Aylık Haberler ve İçgörüler Kaynağınız.
Bizi Takip Edin!
Copyright © 2025 Dijital Dönüşüm İnternet Reklam Hizmetleri A.Ş.